Daha çiçek döneminde iken dış pazarlardan talep bulan, Güney Amerika dahil birçok ülkeye ihraç edilen “AKŞEHİR KİRAZI” markası tescil edildi.
Akşehir ve bölgesinde yetişen başta Avrupa olmak üzere dünya geneline ihraç edilen lezzeti, iriliği, farklı bir aroma tadı ve uzun süre dayanıklı olması nedeniyle daha çiçek döneminde alıcı bulmaya başlayan kiraz artık dünya sofralarında “Akşehir Kirazı” olarak yer alacak.
Napolyon kirazının, ‘’Akşehir Kirazı’’ olarak tescillenmesi ile ilgili olarak Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, yaptığı açıklamada, Akşehir Gölü ve Sultandağları’nın oluşturduğu mikroklima özelliği nedeniyle bölgede yetişen Akşehir kirazının benzerlerinden, aroma, kalite ve tat açısından farklılık gösterdiğini ifade ederek, ‘’Yapılan araştırmaların sonucunda, bölgede yetişen Ziraat 0900 koduyla bilinen Napolyon kirazının, kalite, tat ve aroma yönünden diğerlerinden farklı olduğu belirlendi. Enstitü tarafından hazırlanan toplam 7 sayfa ve 14 fotoğraftan oluşan bilgileri, 11 Kasım 2003 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’ne göndermiştik.” Karaman, tescil işleminin tamamlandığını ‘’Akşehir’de yetişen Napolyon kirazı, Akşehir Kirazı olarak tescillendi. Üstün özellikli kirazımız “Akşehir Kirazı” olarak patent altına alındı.”dedi. Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı’ndan, Akşehir İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda; “AKŞEHİR KİRAZI ibaresinin coğrafi işaret olarak tescil ettirmek üzere 14/11/2003 tarihinde yaptığınız başvuru, 11/04/2004 tarih 25430 sayılı Resmi Gazete ile 27/08/2004 tarihli Akşam, 28/08/2004 tarihli Posta Gazetelerinde ve bir yerel gazetede ilan edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder