Yazılı bir eseri olmamasına rağmen, Hocamızın öykülerindeki derin felsefe ve mizah anlayışı, 13. yüzyıldan beri sözlü halk edebiyatı yoluyla aramızda yaşatılmaya devam ediyor.
Akşehir Halkı; geçmişten günümüze kadar uzanan yolda, hoşgörülü ve konuksever yapısıyla, O'nun geleneğinin en sâdık takipçisi olduğunu kanıtlıyor.
1959 yılında başlatılan “Nasreddin Hoca Şenliği”, yakın tarihimizin bu anlamda atılan en önemli adımı ve ülkemizin en eski festivallerinden birisi. Akşehir, 5-10 Temmuz tarihleri arasında dünyanın pek çok ülkesinden bilim, sanat ve edebiyat insanlarına kucak açarak, farklı kültürel zenginlikleri mizahla buluşturuyor; 50 yıldır gerek ülkemizde, gerekse yurt dışında geniş yankılar uyandırıyor.
Akşehir Belediyesi ile Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği, her yıl şenliğin hemen ardından başlatılan çalışmalarla hem geçmişi değerlendirir, hem de bir yıl sonrasının hazırlıklarını yürütür. Şenliğe yüzlerce gönüllü insanın emeklerinin yanı sıra, sahalarında uzman profesyonellerin katkıları da alınarak yıldan yıla değişen ve zenginleşen Şenlik Programı ortaya çıkar.
Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği, işte böylesi yoğun bir tarihsel birikimin ve çalışmanın ürünü olarak gerçekleşir. Zaman zaman İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük kentlerde başlatılan etkinlikler, 5-10 Temmuz tarihleri arasında Akşehir'de “Festival” coşkusu ile devam eder...
Nasreddin Hoca Şenliği, 6 gün boyunca gece-gündüz kültür ve sanatla halkı kaynaştıran, aynı zamanda enerji ve heyecan dolu, popüler nitelikleri olan bir festivaldir. Sanatçıların çağdaş ve klasik, ulusal ve yabancı şaşırtıcı ürünleriyle karşılaşmak; danstan tiyatroya, fotoğraftan resme, filmden karikatüre, edebiyattan müziğe kadar giden bir çeşitliliği yaşamak hafızalarda unutulmaz izler bırakıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder